2016. május 9., hétfő

Már a nagyanyám sem tudott… - Mítoszok a szoptatásban

Tényleg létezik olyan baba, aki kezdettől elutasítja az anyamellet? Vannak családok, ahol egyetlen nő sem képes szoptatni? Mi a helyzet a „lusta” babákkal, akik szívesebben alszanak, mint szopiznak? Elfogyhat az anyatej? Éhezhet egy szoptatott baba? Igyekeztünk utánajárni, mi vezethet valóban a szoptatás kudarcához, és mi az, ami csupán mítosz, és van rá megoldás.



1.      Elfogyott a tejem

Az édesanyák leggyakrabban kisbabájuk három hónapos kora táján érzik úgy, mintha nem lenne elegendő a tejük. A mellük üresnek érződhet, úgy tűnik, hogy a baba elégedetlen, állandóan szopizni szeretne. Sokan ilyenkor  pánikba esnek, és pótlás után nyúlnak. Bizonyos cégek igyekeznek kihasználni ezt, és gyors megoldásként pótlásnak valót kínálnak, ha „elfogy” az anyatej. Megoldás tényleg van, de nem az, amit ők kínálnak. Jó hír az anyák számára, hogy a tej nem fogyott el, gyermekük egyszerűen csak növekedési ugrás időszakában van, vagyis az eddig megszokottnál hirtelen több anyatejre van szüksége. Az anyai szervezetnek pedig szüksége van egy kis időre, míg átáll „magasabb sebességfokozatra”. Ahhoz, hogy a kicsi újra elégedett legyen, többször kell mellre tenni, így több tej termelődik majd. Pótlás adására, teáztatásra nincs szükség! Az etetési rend betartása a szoptatás teljes időszakát tekintve kedvezőtlenül hat a tejtermelésre, de különösképpen a növekedési ugrás idején nem segíti az elegendő mennyiségű anyatej megtermelődését.

2.      Lusta a babám szopizni

Ha egy baba nem „dolgozik” eleget az anyamellen, ha hamar feladja, nem szopizik elég hatékonyan, annak hátterében sok dolog állhat, melyek közül egyik nagyon gyakran előforduló probléma a cumizavar. A cumit, cumisüveget ugyanis más technikával kell szopni, mint az anyamellet, kevésbé kell megdolgozni a tejért, a baba szájába szinte magától ömlik, ő pedig hamar hozzászokik ehhez. A cumi negatívan befolyásolja a szopási technikát, ennek következtében az emlők elégtelen ürítése kevesebb tej termelődését okozhatja, ami akár súlygyarapodási elmaradással járhat. Az okok között lehet akár a lenőtt nyelv is, egy dolog azonban biztos: egy baba sem születik úgy, hogy lusta szopizni. Amennyiben egy édesanya azt tapasztalja, hogy a babája a mellre tapadást követően viszonylag rövidideig szopik kitartóan, annak az okát mindig keresni kell, szükség esetén szoptatástámogatásban jártas szakember bevonásával.

3.      A mi családunkban egy nő sem tudott szoptatni, ezért én sem tudok

Ez a gyakran elhangzó kijelentés nélkülöz minden tudományos alapot. Nem beszélhetünk generációkon átívelő szoptatási képtelenségről! Az, hogy egy nő édesanyja, nagyanyja vagy más nőrokonai milyen tapasztalatokat szereztek a szoptatással kapcsolatban, fizikailag semmilyen befolyással nincs a következő nemzedékekre.

4.      Egyáltalán nem volt tejem

A szoptatás sikerességét hihetetlenül nagymértékben elősegíti az, ha az édesanya és a baba a szülés után közvetlenül szoros testközelségbe kerülhetnek, és a baba már ekkor szopizhat. Kutatási eredmények bizonyítják, hogy akiknek ez megadatik, azoknál hosszabb lesz a szoptatás időtartama. A gyakran, igény szerint mellre tett babák nem maradnak éhen. A tejbelövellés azonban később történhet meg azoknál, akik valamilyen okból gyermeküktől külön töltötték az első időket, igaz lehet ez a császármetszéssel szült nőkre, azonban nem a császár ténye miatt, hanem a kevéssé optimális szülés utáni szoptatási gyakorlat következtében. Még mindig gyakori sajnos, hogy ilyenkor az édesanyának azt javasolják, kapjon a gyerek egy kis pótlást, ami gyakran tápszert adását jelenti. A helyzetet pozitív irányba az fordíthatja, ha az édesanya minél többször teszi mellre a babát.

5.      Egyszerűen nem kellett neki tovább a cici

Egy szoptatott baba önként, a szopizással megelégedve csak néhány éves korban hagyja el fokozatosan a szopásokat. Egy éves kor alatt azt mondhatjuk, hogy nem történik ilyen. Gyakran lehet hallani, hogy a néhány hónapos baba nem szeretne mellre kerülni, sőt tiltakozik. Gyakran úgy értelmezik, hogy eddig tartott a szoptatás, nincsen mit tenni. Az esetek egy részében kiderül, hogy mi okozta a bajt, fájó torkocska, fogzás, más kellemtelen élmény szoptatás közben, de nem biztos, hogy találunk pontos magyarázatot a dologra. A baba nyűgös, az anya ideges. A szopási sztrájk nem egyszerűen, de néhány nap alatt megoldható helyzet, sok-sok összebújással, türelemmel. Amíg a baba nem szopik, a tejtermelés fenntartása érdekében fejnie kell az anyának. Érdemes szoptatástámogatásban jártas szakember segítségét kérni, hogy minél rövidebb idő alatt megoldódjon a dolog.

6.      Az én mellem túl kicsi/nagy, mellbimbóm túl kicsi/nagy/befelé forduló, ezért nem tudok szoptatni

A női emlő mérete alapján első ránézésre nem lehet megmondani, hogy valóban alkalmatlan lesz-e arra, hogy elegendő tejet termeljen a baba számára. Van olyan eset, amikor a tejtermelő mirigyállomány mennyisége nem elegendő, de ezt a diagnózist kimondani csak abban az esetben lehet, ha minden más rendben van, a szopás megfelelő technikával, és gyakorisággal történik, a baba szájában nincsen anatómiai elváltozás…stb. A mellbimbó mérete, alakja általában ritkán zavarja a szoptatást, de a pici baba szájához képest hatalmas méretű bimbó tud gondot okozni, ami általában átmeneti, a baba szájának növekedésével párhuzamosan ez általában megoldódik. A valódi befelé forduló mellbimbó esetében nem egyszerű a helyzet, de a szopizás ezen is sokat alakit, kifelé fordulóvá válhat a bimbó, kevés esetben teszi lehetetlenné a szopást.

7.      Gyógyszert kellett szednem, ezért nem szoptathattam

Sajnos még mindig sokszor az a gyakorlat, hogy ha az édesanya antibiotikumos kezelésre szorul, az orvos – annak ellenére, hogy az esetek nagy részében a szakember számára hozzáférhető információk vannak a gyógyszer szoptatás alatti alkalmazhatóságával kapcsolatban, azt javasolja, hogy a biztonság kedvéért inkább ne szoptasson, amíg a gyógyszeres kúra tart. Az esetek jelentős részében ez egyenlő a szoptatás befejezésével – feleslegesen.

***


A szoptatási tanácsadó szerint az esetek nagy részében megoldhatóak a problémák . Még a legnehezebb helyzetben lévő édesanya és babája is részesülhet a szoptatás csodájából. Általánosságban elmondható az, hogy körülbelül annyi idő megoldani a szoptatással kapcsolatos problémát, mint amennyi ideje fennáll az. A legjobb, amit egy szoptatásra készülő anya tehet, hogy idejében tájékozódik, felkészül, ha pedig már megérkezett a baba, minél több időt tölt vele összebújva, szoros testközelségben, és elhiszi, hogy valóban képes táplálni őt. A felmerülő kérdéseivel, problémáival pedig a lehető leghamarabb keressen szoptatásban járatos szakembert, hogy minél gyorsabban túljusson a nehézségeken.

A cikk Dr. Fehér Boglárka laktációs szaktanácsadó közreműködésével és jóváhagyásával íródott

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése